רוצים לדעת מה זה BI? מהי הטכנולוגיה, איך היא עובדת ואיך היא תורמת לארגונים? קראו את המאמר הבא ותקבלו לא רק תשובה לשאלה מה זה bi, אלא להרבה יותר מכך.
BI, או בשם המלא Business intelligence, זהו מונח המתאר תהליך טכנולוגי לניתוח של נתונים ואספקת מידע אשר מסייע למנהלים ועובדים לקבל החלטות עסקיות טובות ונכונות יותר. תהליכי ה bi עוברים דרך מערכות מידע פנימיות של העסק ודרך מקורות חיצוניים שונים, כאשר כל המידע עובר לניתוח מקצועי של מומחים בתחום, המפיקים דוחות מסודרים שהופכים את התוצאות של הניתוח הזה לברורות ומאפשרות לקבל החלטות עסקיות ואסטרטגיות נכונות המבוססות על מידע עסקי אמיתי ונכון.
המטרה המרכזית של השימוש בבינה עסקית היא מתן אפשרות למנהלים ומקבלי החלטות לקבל החלטות נכונות וטובות יותר עבור העסק, ובצורה הזו לשפר את העסק, להגדיל אותו ולהתמודד מול התחרות הרבה שהיום כל עסק מתמודד איתה בצורה הרבה יותר טובה והרבה יותר נכונה.
איך זה עובד בפועל?
פיתוח BI הוא לא רק תוכנה פשוטה. חשוב להבין – נתוני הבינה העסקית מאוחסנים בדרך כלל במסדי נתונים גדולים המכילים מידע רב, או מגיעים מתוך כמות גדולה של מאגרי מידע קטנים כאשר מכל אחד מהם אוספים את המידע הרלוונטי עבור אותו עסק. חלק מהנתונים כשלעצמם לא כל כך יהיו מובנים, אך הניתוח הכולל של כל הנתונים מייצר הבנה טובה שמסייעת לקבלת ההחלטות.
נתוני BI יכולים לכלול מידע עבר על התחום והמתחרים, נתונים בזמן אמת שנאספים ממקורות שונים ועוד, כך שבכל רגע נתון ניתן יהיה לעשות שימוש בחומרים הללו.
מהם השלבים הכלולים בתהליכי BI?
בכדי שהמידע יתקבל בצורה הטובה ביותר ויהיה ניתן לעשות בו שימוש נכון וחכם, יש כמה שלבים שניתן לבצע:
- הכנה של מערכי נתונים מוכנים לצרכי ניתוח.
- ביצוע שאילתות אנליטיות על הנתונים המוכנים.
- הפצה של מדדי ביצועים מרכזיים, הנקראים גם KPI, ועוד מדדים נוספים המותאמים למשתמש העסקי.
- שימוש סופי במידע לצורך קבלת החלטות עסקיות שונות.
אם בעבר הכלים של ה BI שימשו בעיקר אנשי פיתוח bi אשר עסקו בהרצה של שאילתות שונות והפיקו דו"חות עבור המשתמשים העסקיים, היום יותר ויותר אנליסטים, מנהלים, בעלי תפקידים בכירים ואפילו עובדים בדרגות שונות משתמשים במערכות BI בעצמם. פיתוח BI בצורה המאפשרת ניתוח עצמי והבנה של הדו"חות ללא איש מקצוע המומחה בתחום, מאפשר גם לאנשים שאינם עוסקים בפיתוח BI או בתחום עצמו לבצע שאילתות אשר עוזרות להם לקבל את הנתונים להם הם זקוקים.
חשיבות השימוש בטכנולוגית BI בקבלת החלטות עסקיות
בסופו של דבר, המטרה של מערכות BI היא להביא לשיפור הפעילות העסקית של ארגונים וחברות שונות על בסיס נתוני אמת מדויקים המבוססים על מחקר אמיתי וטכניקות מקצועיות. אנשי מקצוע מומחים אשר עוסקים בעבודות פיתוח BI מצליחים היום לשפר את המערכות הללו כך שהן יכולות ממש לתרגם את הנתונים שהן אספו ולהתאים אותם לאסטרטגיה המתאימה עבור העסק, לתמוך בהליכי הרחבת העסק והגדלת ההכנסות ולהביא את העסק להצלחה משמעותית מול המתחרים.
בצורה הזו עסקים יכולים לקבל החלטות הרבה יותר מושכלות על בסיס נתונים ומידע מבוסס, מה שהופך כל החלטה אשר מתקבלת על ידי מקבלי ההחלטות להרבה יותר נכונה ומדויקת.
יתרונות השימוש בטכנולוגיות הבינה העסקית
מערכות BI מצליחות להעניק לכל ארגון או חברה יתרונות עסקיים חשובים מאוד אשר משפיעים באופן ישיר על החברה ועל הדרך בה היא פועלת. בעזרת הטכנולוגיה הזו מקבלי ההחלטות יכולים לקבל החלטות מבוססות יותר ולפעול בצורה מהירה יותר לניהול משברים או קבלת החלטות בזמן אמת בעת הזדמנות או צורך מיוחד.
בין היתרונות הבולטים ביותר של שימוש בטכנולוגיית ה BI תוכלו למצוא:
- קבלת החלטות מהירה יותר
- ייעול של התהליכים הפנימיים בתוך העסק
- הגברה של היעילות והתפוקה של הארגון
- זיהוי בעיות עסקיות לפני שהן הופכות למשברים
- זיהוי מגמות וטרנדים בשוק
- פיתוח אסטרטגיה עסקית טובה יותר
- הגדלת המכירות וההכנסות של הארגון
- השגת יתרון משמעותי על פני המתחרים
- בניית אסטרטגיה שיווקית טובה יותר
- זיהוי צווארי בקבוק בשרשרת האספקה
- פיקוח על פרודוקטיביות העובדים וקבלת נתוני כוח אדם רלוונטיים
- שיפור מערך שירות הלקוחות ועוד…
סוגי הכלים והיישומים של הבינה העסקית
כפי שכבר כתבנו, בינה עסקית משלבת מערך רחב מאוד של יישומי ניתוח נתונים אשר מיועדים לתת מענה על מגוון רחב של צרכים המבוססים על מידע. בכדי שהמידע שיתקבל יהיה נכון ומדויק, ויכלול כמה שיותר מידע, המערכות הללו עובדות עם כמה כלי יישום וניתוח חשובים כמו:
- ניתוח אד הוק – אחד המרכיבים הבסיסיים של שאילתות במערכות BI בשירות עצמי. ניתוח אד הוק הוא תהליך בו כותבים או מריצים שאילתות שונות על מנת לנתח בעיות עסקיות ספציפיות, כאשר הניתוח הזה מופעל בדרך כלל באופן קבוע והתוצאות שלו מופיעות בדו"חות השונים, וכן ניתן גם לבצע זאת באופן עצמאי בעת הצורך.
- OLAP – OLAP הוא עיבוד אנליטי מקוון אשר מאפשר לנתח נתונים בכמה ממדים שונים, והוא מעולה לביצוע חישובים וניתוחים מורכבים. בתוכנות הBI הישנות יותר היה צורך להוציא את הנתונים ולאחסן אותם בתוך קוביית OLAP רב ממדית בכדי לנתח אותם, אך היום במערכות החדשות כבר ניתן לבצע זאת ישירות מתוך מסד הנתונים.
- שימוש בניידים – מערכות הBI החדשות כבר מותאמות למכשירים ניידים כך שמקבלי ההחלטות יוכלו לבצע את הנדרש להם עם המערכת תוך כדי תנועה ובכדי להקל על המשתמשים בצורה הטובה ביותר.
- BI תפעולי – ניתוח בזמן אמת אשר מספק מידע למנהלים ובעלי תפקידים בכירים על הארגון ומסייע בקבלת החלטות תפעוליות מיידיות ומהירות.
- BI שיתופי – מאפשר למשתמשים השונים לשתף מידע זה עם זה על מנת לקבל תוצאות טובות יותר ולסייע בקבלת החלטות בכל מחלקה בארגון בהתבסס על מידע מכלל המחלקות השונות.
אלו רק חלק מהכלים המשמשים את מפתחי ה BI , ומיום ליום התחום הזה רק הולך ומתרחב ונכנס לכל עסק ועסק.
אם אתם רוצים לקחת חלק בחזית הטכנולוגיה, ובתחום אשר כיום כמעט כל עסק נזקק לו, אין ספק כי ה BI הוא התחום בשבילכם.